top of page

Ajatuksia päivän politiikasta


Keskustan Sipilä on valittu eduskunnanpuhemieheksi ja hallitus tunnustelijaksi vaalivoiton myötä. Sipilä esitti 15 kysymystä puolueille, johon puolueet vastasivat 30.4.2015. Julkisuuteen Sipilä toi ainoastaan Perussuomalaisten vastauksista sen, että ne ovat kaukana keskustan ohjelmasta tarkoittaen talous- ja maahanmuuttopolitiikkaa. Luin kaikki Perussuomalaisten vastaukset ja se, mikä Kepua hiertää on tietysti tuulivoiman syöttötariffien poisto/pienentäminen ja puoluetukien leikkaukset. Puolueemme vastaus maahanmuuttopolitiikkaan on suoraan puolueemme maahanmuuttopoliittisesta ohjelmasta, mihin äänestäjät on puolueenjohdon sitonut, sitä on noudatettava ja siitä pidettävä kiinni, muusta voi joustaa. Perussuomalaisten vastaukset löytyy minun kotisivuilta ”PerusSuomalaiset > Perussuomalaisten vastaus Sipilälle”.

Lapissahan keskusta sai todellisen voiton ja toivotaan, että he myös vastuun kantaa niin valtiollisesti kuin maakunnallisestikin. Perussuomalaiset säilyttivät yhdenpaikan eduskuntaan, Hanna Mäntylä sai henkeä salpaavan äänimäärän, joka kuvastaa luottamusta Hannan työhön Lapin puolesta muun muassa sote työryhmässä. Odotimme tietysti kahta paikkaa, mutta hävisimme, se myönnettäköön. Hävinneiden joukossa oli myös vasemmisto, kokoomus ja sosiaalidemokraatit, kokoomushan menetti paikkansa, vaikka Heikki Autto sai lähes seitsemäntuhatta ääntä. Heikin putoaminen oli itsellenikin pettymys, sillä tiedän, että hän on tehnyt hyvää työtä Lapin eteen, siten olen surullinen Heikin puolesta. Perussuomalaiset pitivät vahvasti kakkospaikasta kiinni niin maakunnassa kuin Rovaniemen kaupungissakin, kun muistaa, että kokoomus oli kakkonen kunnallisvaaleissa Rovaniemellä ja maakunnassa vasemmisto, kepun ylivaltaan vaan ei ole vielä löytynyt lääkettä, toivottavasti tulevaisuudessa, sillä se olisi myös demokratian voitto. Esimerkkejä kepun röyhkeästä ylivallasta on Rovaniemen koulutuskuntayhtymän muutokset, kun Kemijärvi tuli mukaan. Ainoa lääke ylikunnallisiin toimielimiin valittavista paikoista on ainoastaan kaikkien muiden ryhmien yhteistyö ja poliittiset ylipuoluerajojen yltävät sopimukset, sillä estetään se, että 37%:n kannatuksella saa vallasta 50%:a.

Rovaniemellä eletään vaikeita aikoja, organisaatio muutokset ovat käynnissä, talous laahaa alijäämässä vuodesta toiseen, vaikka Perussuomalaiset ryhmänä on tehnyt erinomaista työtä talouden tasapainottamiseksi. Viimevuoden tilinpäätöstä tutkiessani, huomasin sellaisen ongelman, johon on jotenkin puututtava. Rahoituslaskelma on -22 miljoonaa alijäämäinen, joka tarkoittaa sitä, että vuosikate ei ole riittävä. Investointeihin meni -31 miljoonaa ja vuosikate oli 9,6 miljoonaa eli alijäämää tuli -22 miljoonaa ja se joudutaan kattamaan velalla. Kaupunkihan loi talouden tasapainottamis ohjelman TALTOn. Se on tarkoittanut sitä, että annetaan lautakunnille ns. raamit, mutta ne ovat vuotaneet kuin seula, sitten on odotettu syksyä, riittääkö raha vai ei. Kyllä taloudessa on lähdettävä siitä, että budjetoidaan vuoden x summa rahaa ja katsotaan, miten se riittää lautakuntien esittämiin budjetteihin, ei suinkaan kakkua voi jakaa, ennen kuin kakku on valmis. Mallia voi myös ottaa kotitalouksista, ei kotitaloudessakaan voi jatkuvasti ylittää menoilla tuloja, se on talouden romahdus, siten kunnallistakin budjetointia voi verrata yksityistalouteen. Itse olen kiinnittänyt huomion useanvuoden ajan muun muassa palkka kustannuksiin, ne ovat valtuusto aikana, missä olen ollut mukana, niin palkat ovat nousseet yli 7 miljoonaa, tänäkin vuonna yli 3 miljoonaa ja en tarkoita siivoojia, enkä sairaanhoitajia enkä myöskään opettajia, vaan hurjaa hallintoa, jonka uudelleen organisointi suoraviivaisempaan toisi useita miljoonia säästöjä ja tarkoittaisi myös irtisanomisia, koska meidän verotulot eivät kerta kaikkiaan riitä kattamaan kaupunkilaisten perustarpeita. Kaupungin investointeihin pitää ottaa lujempi ote päättäjiltä, sillä kulttuuriin on investoitu aivan liikaa, muun muassa Lappia-talo, olisiko sen remonttia pitänyt tarkastella tarkemmin, olisiko vähäisempi remontti ja investointi riittänyt. Meidän muut kiinteistöt ovat samalla rappeutuneet, olisiko investoinnit pitänyt laittaa tulevaisuuteen eli kouluihin, se on arvokysymys kaikille valtuutetuille.

Kaupunki on luopunut kahdesta apulaiskaupunginjohtajasta, mikä on hyvä, ei me kahta tarvita. Kaupunginhallitus ei hyväksynyt konsernijohtajan paikan perustamista, tässä varmaan tuli pieni tapaturma tai sitten vaalit olivat liian lähellä. On muistettava, että toimialajohtajat eivät voi toimia esittelijöinä kaupunginhallituksen kokouksissa, koska useimmiten he joutuvat jääväämään itsensä heidän toimialaansa liittyvissä asioissa. Me vain tarvitsemme konsernijohtajaa ja sen on myös tultava kaupungin organisaation ulkopuolelta, itse vastustin valtuusto infossa kaupunginjohtajan esitystä, missä hän oli tuomassa aluelautakuntien toimialajohtajaa organisaatioon, mikä on vassurien ja kepun keksimä turhake eli aluelautakunnat sellaisina toimijoina, mitä ne tänään ovat. En vastusta aluelautakuntia vaan vastustan niille ohjatut budjetit(14M€), mihin kaupunkilaisten valitsema valtuusto ei voi vaikuttaa, vaikka valtuusto vastaa kaikesta kaupunkiin liittyvistä taloudellisistakin asioista. Aluelautakunta kokeilu päättyy 2016 ja sen jatkoa tulee harkita siinä muodossa, mikä se tänään on.

Perussuomalaisten Lapin piirin vaalipäällikkönä työ ehdokkaiden kanssa oli hieno kokemus, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Ylilyöntejä tietysti oli odotettavissa, mutta niitä tuli vain muutamalta, ne olivat tiedossa ja siten hallittavissa. Some käyttäytyminen ei vain kaikilta luonnista, siitä he maksavat henkilökohtaisesti, vaikka usein se koskee koko yhteisöä. Sanktioita tietysti on tulossa, toivottavasti puolue ottaa kantaa, koska kenttäväki sitä tulee vaatimaan. Ylimielisyys, itsepetos ja valehtelu olivat aivan uusi kokemus tutuiltakin ehdokkailta, mutta yleensä rangaistus tulee äänestäjiltä ja siitä saatu krapula, häpeä, jos sitä nyt on odotettavissa sellaisilta henkilöiltä, koska he eivät ymmärreta tekojensa vaikutusta ainoastaan itseään koskeviksi vaan koko yhteisöä. Voin sanoa, että itse koin myötähäpeää muutaman ehdokkaan toiminnasta toisia ehdokkaita kohtaan, sekä ulkopuolisiin ihmisiin kohdistuneesta toiminnasta, näistäkin sanktiot ovat tulossa. Rangaistus äänestäjiltä tarkoittaa myös sitä, että sillä on kauaskantoiset vaikutukset tulevaisuuteen, ei vain tähän päivään ja siitä olen surullinen. Nämä toiminnat ovat tietysti koko valtuustoryhmään vaikuttavia, kun lähdetään eteenpäin kohti kuntavaaleja, siinä on korjamisen paikka, on tarkoin harkittava, keitä valitaan ehdokkaiksi ja keitä ei.

Tästä lähdetään kohti 2017 kunnallisvaaleja. Olen useaan kertaan ilmoittanut sekä omanpuolueen, että toistenkin puolueiden jäsenille, etten tule todennäköisesti jatkamaan valtuutettuna. Syitä on monia, mutta tietysti omat henkilökohtaiset syyt ovat ne tärkeimmät, niitä joudun punnitsemaan. Seuraavissa vaaleissa valitaan 51 valtuutettua 59 sijaan eli siinäkin on haastetta niille, jotka viimevaaleissa pääsivät rimaa hipoen läpi, itse mukaan luettuna. Valtuustoryhmä on toiminut kohtalaisen hyvin, mutta ei siltä paljon ole voinut odottaakaan, koska me kaikki olemme tulleet aivan ”puskista” toimintaan mukaan ja meillä ei ole ollut sellaista tietoa/taitoa toiminnasta, mitä ns. ”vanhoilla puolueilla” on, se on ollut ongelma. Yhteistyöhän ei ole voinut olla odotettua, koska emme ole toisiamme tunteneet. Joidenkin ylimielinen käytös on ollut todellinen ongelma, mutta säröistä huolimatta toiminta on ollut siis kohtalainen. Itseeni olen siinä mielessä tyytyväinen, että tällaisella kokemuksella, mitä nyt köyhän penikalla ja sähkötyömiehellä on, että olen voinut ottaa kantaa tiukasti haastamalla enemmän tietoa omaavia valtuuttettuja, jotka ovat kasvatettu/kasvaneet poliittisessa perheessä, koska oma perheeni oli poliittisesti sitoutuman, josta voi kirjoittaa ihan oman tarinansa. Olen henkilökohtaisesti haastanut kaupunginjohdon ja varsinkin kaupunginhallituksen puheenjohtajan koskien Rovaniemen Energian hallitus kokoonpanoon liittyvästä edustajista, missä omistajaohjaus yrittää puuttua kokoonpanoon siten, että työntekijöiden edustaja menettäisi äänioikeuden, toden näköisesti sen vuoksi, että kepujohto pelkää menettävänsä otteen yhtiön hallituksessa. Omistajaohjaus alunperin piti hallitusta tasa-arvolain vastaisena ja yritti vaikuttaa energian työntekijöiden vaaliin, esittämällä, että heidän pitää valita nainen, tämäkin kertoo siitä, millaista politiikkaa kepunjohto Rovaniemellä harrastaa, Lotvonen on juoksupoika tässä kepun pyörityksessä.

Siitä olen kuitenkin tyytyväinen, että eduskuntavaaleissa nousimme myös kaupungin kakkoseksi, joten seuraavissa kuntavaaleissa on pidettävä myös kakkospaikka, sillä saadaan hyvät lähtöasetelmat tärkeimpiin kunnallisiin paikkoihin. Olen itse mukana tai en, tuen valtuustoryhmää ja Rovaniemn Perussuomalaista yhdistystä kaikin mahdollisin tavoin kuntavaaleissa, saavuutaaksemme kakkospaikan.

Kaikki postit
Aikaisemmat blogit
Seuraa
bottom of page