top of page

Rovaniemen kyläkoulut

Kävin itse henkilökohtaisesti kaikissa järjestetyissä kuulemistilaisuuksissa 14-16.9.2020.


Rovaniemen sivistystoimiala on päätynyt säästösyistä johtuen esittämään jälleen kerran kolmen kyläkoulun lakkauttamista, Nivankylän, Vikajärven ja Kaukon koulut. Kaupungin talous on ollut alijäämäistä jo pidemmän aikaa, mutta kaksi viimeisintä tilinpäätösvuotta ovat olleet täyskatastrofi, kun tulot eivät ole riittäneet menoihin. Nyt haastetaankin luottamushenkilöiden arvomaailma, onko heikosti hoidettu talous kylien lasten syy? Sivistystoimialan menot ovat kasvaneet vuoden 2017 tilinpäätöksen jälkeen käsittämättömät yli 10 prosenttia. Yksi syy ovat kasvaneet vuokrakulut, ei pelkästään uudesta vuokramäärittelystä. Ne ovat kasvaneet heikon kiinteistöstrategian vuoksi. Suunnittelu ja budjetointi ovat olleet erittäin heikkoa. Kun lautakuntaan on tuotu koulujen rakennuskustannukset päätettäväksi, ne ovat menneet ilman tarkempaa tutkimusta ja harkintaa läpi. Jos rahoitussuunnittelu olisi ollut järkevämmällä pohjalla ja olisi asetettu esimerkiksi jonkinlainen vuokrakatto suunnitteluvaiheessa, sivistystoimialan menojen kasvu olisi ollut kohtuullinen. Valitettavasti uusien koulujen, Ounasrinteen, Ounasjoen ja Meltauksen vuokrat ovat nousseet reilusti yli keskimääräisen vuokratason koko maahan verrattuna.

Sivistystoimiala on järjestänyt kuulemistilaisuuksia kaikilla kolmella koululla oppilaiden vanhemmille. Tämä johtuu kuntalaista, kaupunkistrategiasta ja hyvästä hallintotavasta. Yhteinen viesti alueen asukkailta on, että on kyllä kuultu, mutta ei kuunneltu. Kaikkien lakkautettavien koulujen alueelle on kaavoitettu uusia tontteja kymmenittäin, jopa satoja. Nuoret ovat katsoneet kyläkoulualueen parhaimmaksi kasvupohjaksi lapsilleen, ei taksilla tai linja-autolla huristeluun. Kun Hirvaan koulua oltiin aikanaan lakkauttamassa vähentyneen lapsimäärän vuoksi, päädyttiin kaavoituksen kautta luomaan vahvempaa asukaspohjaa ja koulu täyttyi lapsista. Nuoret ovat kiinnostuneet muuttamaan Rovaniemelle siksi, että täällä on tarjota maaseutumaista asumista lähellä kaupunkia ja ennen kaikkea maaseutukouluja. Se on kaupunkimme rikkaus ja vahvuus, miksi tuhota se säästösyihin vedoten.

Aina kysytään, mistä muualta se 600 -700 tuhannen euron säästö saadaan. Hyvin yksinkertaista, kiinnitetään rakennuskustannuksiin huomiota, pyydetään vuokrista vertailut, asetetaan vuokrakatto, mihin kyetään, ettei raamit pauku. Ei rakentaminen Rovaniemellä ole sen kalliimpaa kuin eteläisessä Suomessa. Samalla palauttaisin vuokramallin takaisin talouspuolelle, sekä käytettäisiin enemmän elinkaarimallia, emme tarvitse seiniä. Rovaniemen markkinakiinteistön tehtävä ei ole koskaan ollut kaupungin kiinteistöjen rakennuttaminen vaan kiinteistöjen rakentaminen ja vuokraaminen yrityksille, vielä vähemmän vanhojen arkkitehtuurillisten rakennusten omistaminen.

Kun uusi kaupunginjohtaja aloitti työnsä, hän ensimmäiseksi keskeytti kaupungintalon remontin, miksi? Valtuusto oli budjetoinut 21 miljoonaa ilman minkäänlaista suunnittelua, tilojen käyttösuunnitelmaa tai mitään vaatimusta, mitä sillä 21 miljoonalla saadaan.

Kaukon koulun vanhemmalta viesti;

Kiitos teille päättäjille, jotka olitte mukana Kaukon koulun kuulemistilaisuudessa! Olen tänään vihdoin (kun kolmatta kertaa kysyin) saanut lisätietoja Ounasvaaran koulun ryhmien koosta ja ajattelin palata teille asiaan, koska olette olleet kuulemassa tilaisuudessa, että koulutuspalveluiden mukaan Kaukon koulun oppilaat mahtuvat nykyisiin ryhmiin ja sitä kautta tulee henkilöstösäästöjä.

Tänään saatujen tietojen mukaan Ounasvaaran koulun luokkakoot (eriteltynä viestin lopussa) ovat sellaiset, että Kaukon koulun oppilaat joudutaan ripottelemaan niihin yksi sinne toinen tänne periaatteella. Tai sitten pyöräyttämään ryhmät kokonaan uusiksi. Luokan vaihto ei varmasti ole nykyisillekään oppilaille kovin mukava vaihtoehto.

Suurin hämmästys luokkien koossa oli kuitenkin se, että molemmissa Ounasvaaran nykyisissä 4.luokissa on jo 27 oppilasta! Joten jos Kaukon koulun oppilaat sijoitetaan vielä niihin, niin ensi syksynä Ounasvaaran koulussa aloittaisi kaksi 30 oppilaan 5.luokkaa! Tämähän ei tule olemaan vaihtoehto, tiedän että jo opettajien työsuojelukin vastustaa näin suuria ryhmiä. Näin ollen Ounasvaaralle tullaan Kaukon koulun lakkauttamisen seurauksena perustamaan ainakin yksi ryhmä lisää, joten kolmannes esitetyistä henkilöstösäästöistä sulaa siinä. Ihmettelen kyllä miksi tätä tietoa ei ole tuotu esille valmistelijoiden toimesta, vaan se piti kaivamalla kaivaa.

Nivankylän koulun vanhemmalta;

Rovaniemen sivistyslautakunnan esityslista kuvastaa hyvin miten Rovaniemeä nyt johdetaan. Rovaniemen kaupungin alueelle ollaan rakentamassa uusia isoja monitoimikouluja, joissa budjetit ylittyvät älyttömillä summilla. Samalla lakkautetaan pieniä ja terveitä kyläkouluja pikkurahojen toivossa. Esimerkiksi Nivankylän kyläkoulua, joka muutaman vuoden päästä täyttää 100 vuotta, ollaan lakkauttamassa noin vähän yli 100 000 euron säästön takia. Samalla tiedetään, että Ylikylään rakenteille olevan koulun budjetti on ylittymässä 3 miljoonalla eurolla. Samaa varmaan tapahtuu kahden muunkin suunnitteilla olevan koulun kohdalla. Varmaan uusi koulu on monelle kaupungin keskustassa oleville perheille ja oppilaille hieno ja hyvä asia, mutta meille joilla on lapset täällä Nivankylän koulussa, joka on maailman paras kyläkoulu, niin meistä tuntuu kummalliselta ajatukselta että meidän lapsiemme koulu ollaan lakkauttamassa ylisuurien ja kalliiden keskustan koulujen tieltä. Meidän koulumme ja lapsemme eivät ole syypää Rovaniemen taloudelliseen ahdinkoon vaan se löytyy kyllä kaupungin johdosta.

Kaikki postit
Aikaisemmat blogit
Seuraa
bottom of page