top of page

Rovaniemen poliittinen johtaminen



Rovaniemen poliittinen johtaminen on noussut esille mielipidekirjoituksissa. Olen itse kaupunginhallituksen jäsen, enkä ole havainnut, että poliittinen johtaminen olisi hakusessa. Yhteistyö on ollut lähes saumatonta, mitä nyt muutama viime aikoina esille noussut henkilövalinta. Ei se, että on äänestänyt tyhjää kerro, että poliittinen johtaminen olisi hakusessa. Enemmän se kertoo siitä, että päättäjät ovat olleet epävarmoja päätösten ja esitysten laillisuudesta tai laittomuudesta, vaikka paikalla on istunut kaupungin lakimies. Päätöksenteon pitää olla aina avointa, läpinäkyvää, eikä siitä saa saada sellaista kuvaa, että päätöksentekijät olisivat epävarmoja kokousten ja esitysten laillisuudesta. Herääkin kysymys, miksi he eivät luota. Siitä kertoo todennäköisesti neljä tyhjää äänestänyttä, vaikka paikalla oli lakimies.


Ihmettelen kokoomuksen hallituksen varapuheenjohtajan purkausta mielipiteellään, onko hänellä edes omien tuki takanaan? Oikaisuvaatimuksen jätti siis laaja puolueiden edustajuus. Kokoomuksen hallituksen varapuheenjohtaja arvostelee sosiaalidemokraattien hallituksen varapuheenjohtajaa sillä tyylillä, että olisin toivonut niinkin kokeneen jäsenen sananvalintojen harkintaa. Kuten hallituksen sosiaalidemokraattien varapuheenjohtaja hyvin asian ilmaisi, kokoomuksella taitaa olla päämääränä poliittisten irtopisteiden keruu, oman kilven kiillottaminen. En lähtisi kokoomuksen hallituksen varapuheenjohtajana arvostelemaan muiden hallituksen jäsenien hallinollista, taloudellista ja toiminallista kokemusta. Oma pesäkin sekaisin.


Kokoomuksen hallituksen varapuheenjohtaja nosti esille tarkoitushakuisuuden, vain yhtä organisaatiouudistuksen kohteeksi joutunutta. Organisaatiouudistuksen kohteena oli kaikkiaan kuusi henkilöä, osa suostui jäämään eläkkeelle, muille pyrittiin lain mukaan järjestämään organisaatiosta vastaavaa työtä. Yksi kokoomuksen mielityistä nousi ylitse muiden. Enemmistön mielestä kaikille pyrittiin esittämään muita töitä ja uudistamaan koko kaupungin hallinnollinen johto. Miksei ulkoinen haku olisi ollut laiton. Siihen emme ikinä saaneet puolueetonta vastausta. Vastauksena oli aina sama, viranhaltijalaki 37§, kaupungin -ja henkilöstöjohtajan sekä lakimiehen esittämänä, hallintosäännöstä viis. Miksei se koskenut muita? Mikä on hallintosäännön tarkoitus?


Korruption ja epäeettisen toiminnan määrittely


Korruptiolla tarkoitetaan vallan ja vaikutusvallan väärinkäytöstä. Laajan määritelmän mukaan korruptio voi olla lainvastaista, moitittavaa ja epäeettistä toimintaa.


Korruption erilaisia esiintymismuotoja voivat olla esimerkiksi

- virka-aseman väärinkäyttö,


- lahjonta sekä lahjusten lupaaminen, pyytäminen ja ottaminenpetos, kavallus, varastaminen ja yhteisten varojen väärinkäyttö


- uhkailu ja väkivallalla pakottaminen


- luottamuksellisen tiedon väärinkäyttö


- suosinta ja suosikkijärjestelmän ylläpito


- lakien ja määräysten kiertäminen


- tosiasioiden vääristely


- laiton seuranta ja tarkkailu


- velvollisuuksien laiminlyönti ja asioiden viivyttely


- huonon hallinnon suojelu ja salailuvälinpitämätön johtamistyö


- epäreilujen ja epäasiallisten keinojen käyttäminen alaisiin.


Korruptio Suomessa kuntasektorilla


Kansainvälisten mittausten mukaan Suomi on alhaisen korruption maa. Suomessa raskaan korruption muodot ovat harvinaisia.


Suomessa korruptiota on tyypillisimmin havaittavissa politiikassa, taloudessa ja julkisessa hallinnossa. Tyypillisimpiä korruption muotoja ovat


- suosintahyvä veli -verkostot


- luottamusaseman väärinkäyttö


- virkavelvollisuusrikkeet.


Korruption keskeisinä riskialueina pidetään


- rakennusalaa


- julkisia hankintoja ja tarjouskilpailuja


- yhdyskuntasuunnittelua


- poliittista päätöksentekoa


- puolue- ja vaalirahoitusta.


Kaikki postit
Aikaisemmat blogit
Seuraa
bottom of page