top of page

Työsyrjintää vai onko, päätelkää !!

Tapahtuipa eräällä Suomalaisella vaan ei Suomalaisten omistamalla kaivoksella.

Kaivosalan yrityksessä työskentelevä henkilö joutui suorastaan "sikamaisen" kohtelun kohteeksi Suomessa sijaitsevalla kaivoksella. Hänet poistettiin kaivosalueelta sen vuoksi, että työturvallisuusinsinöörille oli tullut sellainen käsitys, ettei ulkomaalaistaustainen henkilö kykene ymmärtämään suomenkielen taitonsa vuoksi turvallisuus ohjeita. Lisäksi tämä työturvallisuusinsinööri oli epäillyt, ettei työntekijä selviydy työtehtävistään, sekä mahdollisen onnettomuuden satuttua suoriutua turvallisesti pois vaara alueelta. Tämä työturvallisuusinsinööri oli epäillyt, ettei tämä ulkomaalaistaustainen henkilö ymmärrä radioliikenettä ja näin vaarantaa oman terveytensä, sekä mahdollisesti myös muiden terveyden. Tietysti tässä oli hienoa se, että tämä työturvallisuusinsinööri ajatteli nimenomaan kyseisen henkilön turvallisuutta, mutta tietysti myös muiden kaivoksessa työskentelevien turvallisuutta, niinköhän, kun tämä samainen insinööri oli epäillyt kansalaisuudenkin väärin ääneen sen todeten.

Toinen syy poistaa kyseinen henkilö työmaalta oli se, ettei hänellä ollut esittää voimassa olevaa työturvallisuuskorttia, koska se oli häneltä jäänyt kotia, mutta oli huomaamatta ottanut Ruotsalaisen työturvallisuuskortin, koska hänellä on todella myös Ruotsissa myönnetty työturvallisuuskortti. Tämäkin olisi selvinnyt soittamalla työnantajalle, jolla on korttien numerot ja näin olisi voitu varmistaa kortin olemassa olo. On harmillista, jos työntekijän pitää lähteä hakemaan korttia monen sadankilometrin päästä, ei se ole kenenkään etu.

Tällä työturvallisuusinsinöörillä vain pääsi unohtumaan Suomen perustuslaki ja sen 2 luku, perusoikeudet 6 §, yhdenvertaisuus, ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammai-suuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Seuraavassa pykälässä kielestä, 17 § oikeus omaan kieleen ja kulttuuriin, saamelaisilla alkuperäiskansana sekä romaneilla ja muilla ryhmillä on oikeus ylläpitää ja kehittää omaa kieltään ja kulttuuriaan.

18 § oikeus työhön ja elinkeinovapaus, jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta. Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Oikeudesta työllistävään koulutukseen säädetään lailla. Ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstä.

Tämä ulkomaalaistaustainen henkilö on Venäjältä kotoisin,Kostamuksesta ja on asunut Suomessa vuodesta 2001 ja ollut kyseisen yrittäjän palveluksessa vuodesta 2005 alkaen. Hän on todella pidetty työntekijä niin yrittäjän kuin työkavereidenkin keskuudessa. Hänellä on myös synnyinmaassa käyty kaivosinsinöörin koulutus ja hän on työskennellyt aikanaan myös synnyinmaansa kaivoksissa. Hänellä on kaikki tarvittavat työturvallisuuskoulutukset Suomessa sekä Ruotsissa, koska hänen työnantajansa toimii myös Ruotsin puolella kairaus töissä. Hän on viimeksi työskennellyt Endomines Oy:n Pampalon kaivoksella Ilomantsin Hattuvaarassa useamman kuukauden ajan, ei siellä katsottu, että hän olisi ollut itselleen tai työkavereilleen vaaraksi. Hänen työnsä päättyi kaivoksella 31.1.2015, koska näyttökairausurakka valmistui, nyt hän on työtömänä.

Kaivosalue, pääsy kielletty.PNG

Kaikki postit
Aikaisemmat blogit
Seuraa
bottom of page