Vihreää kaivospropagandaa


Sodankyläläinen valtuutettu Riikka Karppinen (vihr.) kirjoitti (LK 2.1.2019) kahdesta kaivostoimijasta, Dragon Mining Oy:stä sekä Belvedere Mining Oy:stä. Mutta Karppisen tietolähteet perustuvat ainoastaan Suomen Kuvalehden (SK) ja Ilta Sanomien (IS) artikkeleihin. Dragon Miningillä on voimassa olevat luvat kaikille toiminnoilleen Suomessa, viranomaiset ovat myöntäneet myös Valkeakosken Kaapelinkulman kaivokselle kaikki toimintaa varten vaadittavat luvat. Dragon Mining ei ole jättänyt yhtään valitusta Kaapelinkulman luvistaan. IS artikkelissa mainittu ”valituskikkailu” on siis täysin tuulestatemmattu väite, filosofin tekemä, ei alanammattilaisen.

Karppisen väite salaisesta kaatopaikasta Dragon Miningin Oriveden kaivoksessa perustuu vain ja ainoastaan SK:n artikkeliin. Yhtiön Pirkanmaan Ely-keskukselle antaman selvityksen mukaan jätteiden dumppaus oli vanha käytäntö, jonka yhtiön uusi kaivospäällikkö kielsi elokuussa 2016. Viranomaiset tutkivat asiaa ja jos on rikottu ympäristölakeja, siitä päättää aikanaan oikeus, ei SK eikä Karppinen.

Hallitus neuvotteli vuoden 2017 ensimmäisestä lisätalousarvioesityksestä. Ympäristöministeriölle ehdotettiin 5 miljoonan euron määrärahaa ympäristövahinkojen torjuntaan kanadalaisen Belvedere Mining Oy:n konkurssin aiheuttamasta ympäristön pilaantumisuhasta Nivalan Hituran kaivosalueella. Kaivoksen jälkihoitoon tarkoitetut

kahden miljoonan euron vakuudet eivät riittäneet ympäristöongelmien korjaamiseen. Väite, ettei valtio olisi saanut perityksi ”kotnankopekkaa”, ei siis pidä paikkaansa. Kappisen kirjoituksessaan esittämä 21 miljoonan euron jälkipyykkihintakin perustuu SK:n toimittajan omaan päätelmään, ei faktoihin.

Karppinen esittää pikaisia muutoksia kaivoslakiin, jota oli hänenkin puolueensa hyväksymässä yksimielisesti 2011. Kyseisen lain tarkoituksena on edistää kaivostoimintaa ja järjestää sen edellyttämä alueiden käyttö ja malminetsintä niin, että ne ovat yhteiskunnallisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestäviä. Kaivoslaki sinällään on hyvä, mutta sen pykälään 100 voitaisiin lisätä momentti ”kaivosvero”. Kaivosvero tulisi yksinomaan kunnalle, missä kaivostoimintaa harjoitetaan. Silloin vastuullinen kaivostoiminta olisi hyväksyttävämpää. Vastuullinen kaivostoiminta vahvistaa maakunnan elinvoimaisuutta ja hyvinvointia, kuten Karppisen omassakin synnyinkunnassa, Sodankylässä. Suosittelen Karppisellekin, että tutustuu sivustoon ”kaivosvastuu.fi”.


0 katselukertaa

© 2014 by Kalervo Björkbacka

#jotainrajaa

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now