Kiinteistöjen osto ei ollut järkevää


En ole koskaan ymmärtänyt arkkitehti Alvar Aallon ylistämistä. Hänen ylistäminen on maksanut rovaniemeläisille todella paljon, niin rakennusvaiheissa, kuin kunnostuksessakin. Se on faktaa, ettei hän koskaan osannut suunnitella pohjoisen olosuhteisiin yhtään sellaista rakennusta, joka olisi pitänyt veden ja jäätymisen aiheuttaman fysikaalisenreaktion poissa rakenteista, vesivuodot, homeongelmat. Kaikki johtuu varmaan siitä, että sähkötyömiehenä en osaa arvostaa sellaista arkkitehtuuria, joka vaatii veronmaksajilta kohtuuttomat ponnistelut kiinteistöjen huollossa, kunnossapidossa sekä korjausinvestoinneissa. Lappia talon, kirjastotalon ja nyt sitten kaupungintalonkin ongelmat kertovat paljon, myös euroissa, siis veroeuroissa.

Kun kaupunginhallitukseen yllättäen tuotiin salaisena asiana ostoaikeet Aallon suunnittelemista rakennuksista ydinkeskustasta, olin todella yllättynyt. En niinkään itse asiasta vaan siitä, että muille se ei tullut yllätyksenä. Omistajataho oli lähestynyt jotain tai joitain myyntiaikeistaan. Itse ilmoitin heti, että tätä on sulateltava, harkittava. Päätöstä siis siirrettiin tuonnemmaksi. Kun asia tuli myöhemmin päätettäväksi, että omistaja ohjaa Rovaniemen Markkinakiinteistö oy:tä toteuttamaan kaupan, yritin jäävätä itseni päätöksestä. Perusteenani on vihasuhde Alvar Aallon arkkitehtuuriin, mutta se ei ollut hyväksyttävä jääviyden syy. Ehdotukseni jääviydestä johtui siitä, että en halunnut olla missään tekemisisissä koko asian kanssa. Kun jääviyttäni ei hyväksytty, ihmettelin, että sellainen henkilö, joka on ryhmän päätöstä vastaan, voi jäävätä itsensä aivan mielikuvituksellisella syyllä. Minut siis pakotettiin vastoin tahtoani osallistumaan tähän päätökseen.

Olen myös miettinyt niitä kiinteistöjen omistajia, jotka kärsivät kyseisen arkkitehdin suunnittelemista ja omistamistaan kiinteistöistä. Tasavertaisuuden nimissä heilläkin on oikeus vaatia kaupunkia ja sen tytäryhtiötä lunastamaan kiinteistönsä, kun ne eivät vapailla markkinoilla mene muuten kaupaksi. Ei se ole tyhmä, joka pyytää vaan se, joka maksaa.

Kaupunkistrategiassa mainitaan ydinkeskustan ja muidenkin alueiden kehittäminen, muttei kaupungin tehtävänä vaan yrittäjäkumppaneiden kanssa yhteistyössä. Kaupunkistrategiassa myös mainitaan se, että kaupunginperustehtävä on hyvien palveluiden järjestäminen, ei seinien omistaminen. Seinien omistamisesta muutama kuntapäättäjä ei tunnu pääsevän eroon, lisää hankitaan ja tulos on aina katastrofi.


0 katselukertaa

© 2014 by Kalervo Björkbacka

#jotainrajaa

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now