Suomalainen hyvän tahtoinen hölmöys


EcoDesing direktiivi asettaa uusia ehtoja sähkölämmitykselle. Direktiivi on tullut urakoitsijoille ja asentajille täytenä yllätyksenä, puutteellisen tiedottamisen vuoksi. Tämä direktiivi on tullut voimaan jo 2015, mutta siirtymäaika on ollut 1.1.2018 saakka. Samoin asiakkaat tulevat yllättymään totisesti, hintojen huimalla korotuksella, asiakas kun aina maksaa. Tämä direktiivi tarkoittaa sitä, että termostaateissa pitää olla viikkokello ohjaus. Vanhoja ns. on-off termostaatteja ei ole saanut asentaa 1.1.2018 lähtien.

Tämä direktiivi aiheuttaa sen, että muun muassa tukkuliikkeen myyjän pitää kysyä urakoitsijalta tai asentajalta, mihin hän asentaa on-off termostaatit niitä ostaessaan. Jos urakoitsija ilmoittaa asentavansa ne omakotitaloon, on myyjän kieltäydyttävä myymästä tuotetta. Mutta jos urakoitsija ”valehtelee” myyjällä, että asentaakin ne kanalaan tai sikalaan, ei mitään ongelmaa. Kun direktiivissä mainitaan, että näitä on-off termostaatteja saa asentaa muun muassa eläinsuojiin. Mutta esimerkiksi ongelmallisessa asennuksessa eli sulanapidossa on hyväksyttävää käyttää on-off termostaattia. Tämä juuri kuvastaa suoranaista hölmöyttä. Kaikkein eniten haaskataan energiaa pitämällä saattovesiputket sulana koko talven. Saattovesiputkien sulatusta pitäisi käyttää ainoastaan silloin, kun lämpötila on -5-+5 asteen välillä.

Tälle direktiiville EU:ssa nauretaan, mutta suomalaiset ottavat tämän direktiivin tosissaan, kuten aina. Muita EU maita suorastaan huvittaa suomalaisten hyväntahtoinen hölmöys. Samoin me nauroimme tarinaa "hölmöläläisistä", kun he kantoivat säkillä valoa ikkunattomaan taloon. Nyt me toimimme juurikin niin kuin ”hölmöläläiset” tarinassa. Meillä on muun muassa käytössä sähkönkulutusta mittaavat mittarit, joista saadaan kulutus tunnin jaksoissa. Nyt olemme vaihdattamassa nämä vasta asennetut mittarit neljännes tunnin välein mittaaviin mittareihin. Koko vaihtourakka maksaa useita kymmeniä miljoonia euroja sähkönsiirtoyhtiöille. Hinnankorotus on siis odotettavissa, kuten huoltovarmuuslain käyttöönotossa, joka olisi pitänyt jaksottaa pidemmälle aikavälille. Kun vasta saatiin vastaava mittarivaihtourakka juuri valmiiksi, on toinen tulossa. Tämä kuvastaa suomalaista ”hyväntahtoistahölmöyttä” olla ”koekaniinina” Euroopan yhteisössä, jolle muut nauravat, aiheesta.

Se joka on näitä termostaatteja asentanut tämän vuoden aikana, on EU:n stalinistisenjärjestelmän mukaan lähes rikollinen. Eihän tämä direktiivi ole ainoa ja tyhmimmästä päästä. Mitenköhän sen keskustankin hehkuttaman sääntöjen purkutalkoiden laita lie on.

Siellä missä EU, siellä ongelma.


0 katselukertaa

© 2014 by Kalervo Björkbacka

#jotainrajaa

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now