Kaivoshuumaa ja faktaa


Veikko Vuontisjärvi (LK 12.1.2018) otsikolla ”Kaivoshuuman arkitotuutta” oli niin kaivosteollisuuden vastainen ja sellaisilla faktoilla höystetty, että piti varmistaa hänen väitteensä. En ota työllisyysvaikutuksiin niinkään kantaa vaan enemmänkin talousvaikutuksiin. Sen verran työllisyysvaikutuksesta, kun hän väittää, että työntekijöitä ei ole rekrytoitu kortistosta vaan työelämästä. Kun yritys työllistää työntekijän toisesta yrityksestä, niin on selvää, että menettänyt yritys työllistää lähteneen tilalle uuden, vaikkapa kortistosta, eikö? Hallitushan on kyykyttämässä työttömiä, niin Sodankyläkin laajassa kunnassa, koko maakunnassa.

Mutta ne talous vaikutukset. En saanut tarkasti selvää, mihin Vuontisjärvi perustaa faktatietonsa Sodankylän kunnan talousasioista. Itselläni on reitti kuntien taloustietoihin ja tilinpäätöksiin, joten otin selvää. Koska Vuontisjärvi ei ole selkeästi yksilöinyt väitteitään, selvennän muun muassa väitettä, että yhteisöveroa ole tullut euroakaan, väite on perätön. Kunnallisverossa sama, ei mihinkään faktaan perustuva ja ihmettelen, miten hänellä voi olla tammikuun alussa 2018 oleva fakta tieto 2017 kunnallisveron kertymästä, ei edes vero.fi? Olen itse Rovaniemen kaupunginhallituksen jäsen, eikä minulla ole vielä tarkkaa tietoa verokertymästä, onko edes virkahenkilöstöllä, niin miten Vuontisjärvellä.

Sitten niistä faktoista, kun verrataan Sodankylän kunnan verotuloja vuoden 2012 ja viimeksi päättyneeseen tilinpäätökseen 2016 (siis viimeisin faktatietoon perustuva, koska tilinpäätökset vahvistetaan keväällä), on kokonaisverotulo kasvanut huimat 24,59 prosenttia eli noin 5 prosenttia vuosittain. Kunnallisvero on samana aikana noussut 17,43 prosenttia, kiinteistövero vastaavasti 46,73 prosenttia ja väite, ettei yhteisövero olisi noussut euroakaan, niin faktatieto näyttää peräti 65,84 prosentin nousua, hienoa. Täytyy näin Lapin maakunnan pääkaupungin vaikuttajana sanoa, että olen todella kateellinen Sodankylän talouden vahvistumisesta, kun meillä verotulojen kasvu on jäänyt prosenttiin, kahteen. Näinkin suurilla verotulojen kasvuilla Sodankylä voi keskittyä palvelujensa vahvistamiseen. Toisin on monella muulla Lapin maakunnan kunnalla, he painivat todellisuudessa väestön vähenemisen kanssa ja huoltosuhteen heikkenemisestä. Sodankylä ja Kittilä voivat olla tyytyväisiä, että elinkeinopohja on vahvistunut, toisiaan tukien.

Lapin maakunta elää matkailusta, kaivosteollisuudesta, porotaloudesta, energia- ja metsäteollisuudesta sekä koulutuksesta. Näihin on panostettava ja Hannukaisen kaivos on tervetullut työllistäjä Kolarissa, vaikka Kolarin kunta onkin jakaantunut kahtia tässä asiassa. Kuntalaiset Kolarissa antoivat selkeän signaalin kaivoksen puolesta tehdyssä kyselyssä, sekä kuntavaalissa.


0 katselukertaa

© 2014 by Kalervo Björkbacka

#jotainrajaa

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now