Eriarvoistava yhteiskunta, Suomi 2017


Eriarvoisuus, eriarvoistaminen, syrjäytyminen, syrjäyttäminen, heitteille jättö, kyykyttäminen, vastakkain asettelu, valinnanvapaus, yhdenvertaisuus, syrjintä vapaa kaupunki. Tämän päivän sanoja, joillekin merkittäviä, joillekin merkitsemättömiä.

Rovaniemelläkin on perusturvassa päätetty laittaa 75 prosenttia vanhuksista kotiin, mehän kaikki hehkutamme, että vanhuksen on hyvä olla kotona, loppuun asti. Kyllä, mutta kuka valvoo, kenen tehtävä on katsoa, että vanhus ottaa lääkkeensä, syö ruokansa. Tietysti omaisten, mutta jos ei ole omaisia? Miten voi olla mahdollista, että naapuri huolestuu, kun vanhuksesta ei ole näkynyt elon merkkejä, posti hakematta, hiljaista. Naapuri soittaa poliisin paikalle, he murtautuvat huoneistoon sisälle, kun vanhus ei avaa oveaan. Vanhus löydetään sisältä huonossa kunnossa, menehtyy myöhemmin sairaalassa. Hänellä ei ole omaisia, joten viranomaiset hautaavat vanhuksen hiljaisuudessa. Heitteille jättö, valitettavasti, Rovaniemi.

Kun vaikeasti vammautunut ”pakotetaan” hyväksymään viranomaisen muutoksen palveluunsa, kuulematta vammaista tai edes kuunnella. Vammainen joutuu hakemaan hallinto-oikeuden kautta oikeuttaan, on yhdenvertaisuus kaukana. Vammainen on ollut tyytyväinen tähän mennessä palveluunsa. Viranomaista se ei ole tyydyttänyt, siispä viranomainen katsoo, mikä vammaiselle on parasta, kysymättä. Ei valinnanvapautta, ei yhdenvertaisuutta, syrjivä kaupunki.

Kun vähäosaisilta nipistetään säästösyihin vedoten, annetaan puolestaan tänne vierailemaan tulleille monin verroin. Vaikka he ovat täällä laittomasti, he saavat asunnon, ruuan ja kaikki sosiaalipalvelut. Entäpä ne omat syrjäytyneet, vähäosaiset. Heidän hyvinvoinnin eteen kun ei tarvitse tehdä mitään, koska heidän hyvinvointia tukevia kansainvälisiä sopimuksia ei toden näköisesti ole olemassa, kuten tänne vieraina tulleilla. Onko tämä eriarvoistavaa, syrjäyttämistä, vastakkain asettelua?

Mitä Me olemme tehneet näiden asioiden eteen, emme yhtään mitään. Hallituskin on ottanut laittomasti oleskelevat suojelukseensa ja jättänyt omat vähäosaiset kokonaan huomioimatta. Se kertoo tästä ajasta, jolloin eriarvoisuus on kasvanut ja vastakkain asettelu pahentunut.


0 katselukertaa

© 2014 by Kalervo Björkbacka

#jotainrajaa

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now