Soini lähti, mitä jäi


Keskustelu Perussuomalaisten ”hajoamisesta” on käynyt kuumana. Siinä vihreiden puoluekokouskin kalpeni. Perussuomalaisesta puolueesta lähti uuteen ryhmään 20 kansanedustajaa ja ministeriä, jonka nimeksi tuli Uusi vaihtoehto (uuvatit). Perjantaina 16.6.2017 puoluehallitus erotti kyseiset henkilöt puolueesta. Miksi näin kävi, on mediassa spekuloitu mennen tullen ja palatessa. Lauantaina 10.6.2017 puoluekokousväki äänesti täysin uuden johdon demokraattisesti ja sehän ei puolueen eliittiä miellyttänyt. Mitä tapahtui tämän jälkeen, on historiaa. Timo Soini marssi ulos puoluekokous paikalta. Hän toteutti uhkauksensa ja ilmoitti presidentille ja pääministerille eroavansa ulkoministerin tehtävästä. Halla-ahohan oli ilmoittanut kantansa, että väistyvä puheenjohtaja luopuu myös ulkoministerin tehtävästä. Itse ilmoitin kyselyissä, että ulkoministerin tehtävät kuuluvat jollekkin toiselle, kuin Soinille.

Palataanpa vielä hallitusneuvotteluihin 2015. Kenttäväki perussuomalaisissa ihmetteli Soinin ministeritehtävän valintaa. Tähän on yksinkertainen selitys, presidentti ei voinut sietää Aleksander Stubbia, eihän sitä sietänyt muutkaan kokoomuslaiset ja tämä sai lähteä poliittisesta valokeilasta. Soini oli edellisellä kaudella ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana tehnyt erinomaista työtä presidentin kanssa. Presidentti Niinistö siis vaati vaatimalla, että Soini ottaa ulkoministerin tehtävän, johon Soini myös suostui.

Presidentti Sauli Niinistö otti 11.6.2017 Kultaranta-keskustelujen tiedotustilaisuudessa kantaa perussuomalaisten puheenjohtajiston täydelliseen vaihtumiseen. ”Kyllä heillä aika tehtävä on edessään, jos haluavat todella vakuuttaa meidät siitä, että ne elementit, jotka tuomioon johtivat, ovat poissa. En ole huomannut, että olisi käytetty puheenvuoroja, joissa on luovuttu aiemmin sanotusta, toteaa Niinistö”. Tällä lausunnolla presidentti tarkoitti Halla-ahon ja Hakkaraisen saamista täysin poliittisista tuomioista. Samalla presidentti otti kantaa perussuomalaisten sisäiseen asiaan, eikä presidentille muutenkaan kuulu sisäpolitiikka, tämä on siis minun oma kanta. Tämä lausunto sai kenttäväen kiihdyksiin ja ilmoittivat heti, ettei presidentti Niinistö nauti heidän luottamustaan. Samalla tämä oli viesti siitä, mitä tuleman pitää.

Lauantaina 10.6.2017 Soinin puhelinsoitto maanjohdolle sai siis aikaan sen, että alkoi ”pelastetaan hallitus” operaatio. Tähän otti osaa presidentti, pääministeri ja Orpo sekä vtietysti Soini. Millä Soinin pääkäännettiin, siitä voidaan spekuloida hamaan tulevaisuuteen tai kun Soini julkaisee elämänkerta kirjansa. Se, että oliko tämä valmiiksi suunniteltu, en ota kantaa. Oliko tämä ”isänmaallinen teko”, on minusta täysin absurdi väite. Tällä pelastettiin kokoomuksen sote ja valinnanvapaus sekä keskustan maakunnat eli perussuomalaisilla pyyhittiin persettä. Tosin presidentti on ollut hieman katuvainen, josko hallitus olisi pitänytkin kaataa. Olisiko ollut paikallaan uudet vaalit vaiko uudella koostumuksella jää nyt arvailujen varaan. Uudistukset olisivat tietysti viivästyneet tai jopa siirtyneet uuden hallituksen ja eduskunnan päätettäväksi.

Miksi niin moni lähti puolueen eduskuntaryhmästä, johtunee siitä, että Soini, Sipilä ja Orpo painostivat heitä sellaisella intensiivisyydellä, ettei heillä ollut aikaa harkita, mitä tekevät. Olen pahoillani heidän puolestaan, sillä tutustuin esimerkiksi sosiaali ja terveys ministeri Pirkko Mattilaan, jonka opin tuntemaan suoraselkäisenä Perussuomalaisena Muhoksen naisena. En voi uskoa muuta, kuin että heitä vietiin kuin "pässiä narussa" ja ryhmänjohtajaksi Simon Elo, lapissakin aikanaan asunut. Sininen tulevaisuus yhdistys on perustettu ja kannattaja korttien keruu alkanut, tuskinpa kannattaa tänne Lappiin ängetä, kun matkaki on niin pitkä, ettei parin kortin takia kannata, sääsketkin heräämässä, kuppaavat pian tyhjäksi.

Itse kun en ollut kokouspaikalla perhesyistä johtuen, joten olen tyytynyt puoluekokouksen puheenjohtaja valintoihin. Kaikki tietää, että olin Sampo Terhon kannattaja vain ja ainoastaan jatkuvuuden vuoksi, mutta tiesin, että kenttä vaatii muutosta. No muutos tuli ja oli hieman yllättävää, että juuriko koko puheenjohtajisto. Onneksemme Riikka sai kannatusta jatkaa puoluesihteerinä. Olen siis valitun puheenjohtajiston takana selkäsuorana, en hallaaholaisena saati soinilaisena vaan Perussuomalaisena miehenä.


0 katselukertaa

© 2014 by Kalervo Björkbacka

#jotainrajaa

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now