Ei tuulimyllyjä Rovaniemelle


Rovaniemen tekninen lautakunta päätti kokouksessaan 30.8.2016, ettei Rovaniemen Kuusiselän alueelle käynnistetä oikeusvaikutteista osayleiskaavan laatimista. Mielestäni päättäjät tekivät viisaan päätöksen, sillä veronmaksajien varoin tuettu energiamuoto ei ole se paras mahdollinen. Ounasvaaran maiseman puolustajat eivät hyväksy maiseman pilaamista Ounasvaaralla, vaan hyväksyvät muun maiseman pilaamisen, joka vaikuttaa myös Ounasvaaralle. Nyt varsinkin, kun revontulien katseluun tähtäävä matkustaminen on lisääntynyt Rovaniemelläkin, niin voimaloiden valot aiheuttaisivat valosaastetta ja näin vaarantaisivat revontulikatselumatkailun.

Tuulivoimayhtiöiden tarkoituksena on tuottaa Suomessa yhteiskunnan verovaroin tuetusta tuulivoimasähköstä voittoa omistajilleen. Tämä tausta on johtanut teollisten tuulivoimaloiden rakentamisen ylikuumenemiseen Suomessa. Mm. yritys- ja kaupparekisterin tietojen perusteella toimijoiden joukossa on yrityksiä, joita voidaan jäljittää veroparatiiseiksi luokiteltaviin kohteisiin, kuten Guernseyn saarelle tai Luxemburgiin.

Miksi tämä yritys suunnitteli Kuusiselkään vain seitsemän voimalaa, siksi, että kun se rakentaa alle 30MW:n verran tuulivoimaa, se pääsee antoisaan ja valtion takaamaan syöttötariffin piiriin nopeasti. Näin valtio takaa verovaroin 12 vuoden ajan syöttötariffitukea ja yrittäjän liiketoiminta riski on olematon muihin yrittäjiin verrattuna, sillä normaali toiminnassa yrittäjä kantaa aina riskin liiketoiminnasta. Tämä tariffi ongelma on kaikkien päättäjien mielestä todella huono ja siksi näiden myllyjen vastustus on noussut Suomessa, samoin Rovaniemellä. Kuka kantaa vastuun myllyjen purusta, no veronmaksajat tietysti, sillä yritys tekee ennen voimaloiden elinkaaren ja syöttötariffien päättymistä konkurssin.

Ihmettelen Lapin ELY:n toimintaa, kun se jätti YVA:n suorittamatta. On todistettavasti tullut ilmi, että tuulimyllyt aiheuttavat ihmisille terveys ongelmia. Tutkimuksissa pitäisi ottaa huomioon myös vaikutus linnustoon, vesieläimiin, riistaan sekä virkistyskäyttöön. Tuulimyllyt ovat aiheuttaneet ongelmia alueen radio- ja tv-lähetyksiin ja mobiiliverkkojen kuuluvuuteen. Kuusiselän lähiasukkaat ovat kärsineet vuosia hajuhaitoista, olisiko heidän lisäksi kärsittävä myös meluhaitoista, ei minun mielestä. Päätös oli luontoa, eläimiä ja varsinkin ihmisiä ajatellen todella viisas. Kuusiselkään voidaan suunnitella aurinko ja biovoimalat, mitä itsekin kannatan.


0 katselukertaa

© 2014 by Kalervo Björkbacka

#jotainrajaa

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now