• Uimahalli

ROVANIEMI ON KAUPUNKIKONSERNI


Rovaniemelle sijoitettavaa uimahalli asiaa on riepoteltu viime aikoina lehdissä ja äänessä ovat olleet muutamat äänekkäimmät sekä vasenlaita. On tietysti hyvä, että asiasta keskustellaan, mutta argumentointi on ollut jokseenkin puutteellista. Rovaniemen kaupunki on kaupunkikonserni, johon kuuluu muun muassa Rovaniemen koulutuskuntayhtymä ja sen tytäryhtiö Santasport Oy, jonka omistaa kuntayhtymä sata prosenttisesti. Rovaniemen kaupunkikonserni omistaa koulutuskuntayhtymästä 65 prosenttia, Kemijärvi, Sodankylä, Kittilä, Ranua ja viimeisimpänä yhtymään liittynyt Kolari loput. On annettu sellainen kuva, että tämän hankkeen takana on jokin ihmeellinen ”mörkö”, joka vie kaiken. Ei, kyseessä on kaupunkikonserni, sana, joka monelta päättäjältä sekä kaupunkilaiselta on hukassa.

Uusi kuntalaki painottuu juurikin sanaan ”kuntakonserni”. Itse katson koko konsernia ”helikopteri perspektiivistä”, koska Rovaniemen kaupunkikonserni on todella laaja. Rovaniemen kaupunkikonserni koostuu tytäryhteisöistä, yhtymistä, osakkuusyhteisöistä sekä yhdistyksistä ja säätiöistä, joiden yhteenlaskettu tasearvo on 729 M€ ja josta Rovaniemen kaupunkikonserni omistaa 532 M€, siis huomattava omistustasearvo. Kaupungin talousasioissa en ole koskaan katsonut peruskaupungin vaan koko konsernin talouslukuja, koska silloin saa kuvan, millainen on koko konserniyhteisön taloustilanne.

Rovaniemen kaupunkikonsernia johtaa kaupunginhallitus, kaupunginjohtaja ja kehitysjohtaja (konsernijohtaja tai apulaiskaupunginjohtaja, miten vain). Kaupungille ollaan valmistelemassa konserniohjetta, jonka tarkoituksena on luoda puitteet konsernin yhtiöiden ja yhteisöjen hyvälle hallintotavalle ja raportoinnille. Itse olen esittänyt, että kaupunkiin perustetaan konsernijaosto. Konsernijaostoa tarvitaan kun uusi kuntalaki astuu kokonaisuudessa voimaan 2017 ja siksi, että se kykenisi valvomaan paremmin kaupunkikonsernia ja omistaja ohjausta, mikä valitettavasti on ollut tähän mennessä puutteellista. Siis uimahallin rakentaa Rovaniemen kaupunkikonserni, ei Rovaniemen kaupunki, eikä varsinkaan muu ulkopuolinen toimija. On annettu myös kuva, että uimahallia rakennettaisiin hotelliyrittäjälle, joka on todella absurdi väite.

Toimialalautakunta teki päätöksen uimahallin sijoittamisesta Ounasvaaralle, joka perustui hallintosäännön 8§ ja sieltä toimialalautakuntien yleinen ratkaisuvalta kohta 2) ”päättää toimialansa palveluverkosta valtuuston päättämien palvelujen järjestämisen periaatteiden ja linjausten mukaisesti”. Näin toimialalautakunta päätti, että uimahalli hanketta vie eteenpäin kaupunkikonserni, johon myös Santasport Oy kuuluu ja sen toimintaa pitää tukea konserniyhteisönä, siitä hyötyy silloin koko kaupungin veronmaksajat laajassa kaupungissamme.

Liikenne järjestelyistä sen verran, että hanketta viedään eteenpäin yhdessä valtion kanssa. Tuli Ounasvaaralle uimahallia eli ei, niin joka tapauksessa Ounasvaaran liikennejärjestelyt on saatava kuntoon jo turvallisuudenkin takia, kun LKS:aa laajennetaan.


0 katselukertaa

© 2014 by Kalervo Björkbacka

#jotainrajaa

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now