Kaupungin talous ahdingossa


PITKÄAIKAISTYÖTTÖMÄT

Eilen kävi Oulun tarkastuslautakunta vierailulla. Puheeksi tuli tietysti myös pitkäaikaistyöttömistä johtuva kelan sanktiomaksu. Jos työtön on ollut yhtäjaksoisesti yli 300 päivää työttömänä, joutuu kaupunki ja kunnat maksamaan puolet peruspäivärahasta kelalle. Koko Lapissa se tekee noin 13 miljoonaa euroa ja Rovaniemelle noin 4 miljoonaa. Oulun sanktiomaksu on tälle vuodelle jopa 24 miljoonaa. Mietityttää, eikö pitkäaikaistyöttömille voisi järjestää yksinkertaista ja mielekästä työtä vaikkapa vanhuksia hoitamaan ja ulkoiluttamaan tai muuten auttamaan. Tampereella pitkäaikaistyöttömät oli laitettu hoitamaan puistoja, järjestetty työllisyyttä tukevaa kurssitusta, jotta sanktiomaksu pienenisi. Tietysti joukossa on myös sellaisia henkilöitä, jotka eivät yksinkertaisesti kykene velvotteista suoriutumaan, onko heidän paikkansa työttömyys kortistossa.

INFRAN SIIRTO NEVELLE

Sitten, kaupunginjohtaja tulee esittämään valtuustolle infran osittaista siirtämistä Napapiirin energialle ja vedelle (Neve). Kadunrakennus, katujen hoito, puistot, metsät, varastot tulisi virkamiesten mielestä siirtää Nevelle. Neve ei ole saanut vielä edes veden fuusiota valmiiksi, kun jo työnnetään lisää vastuuta jo nyt ylityöllistetylle yhtiölle ja sen organisaatiolle, se ei ole kenenkään etu. Nämä toiminnot pitäisi ensin yhtiöittää ja katsoa, onko tuolla järjestelyllä mahdollisuutta kilpailla yksityis sektorin kanssa, no sen tiedän, ettei ilman yt-menettelyä ja irtisanomisia se ole mahdollista. Nyt tätä likaista työtä ollaan työntämässä Neven vastuulle, mikä kertoo virkamiesten taidosta hoitaa vaikeita päätöksiä.

KAUPUNGIN TALOUS

TaloUdesta sen verran, tänä aamuna kokoomuksen Taina Torvela kertoi kaupungin talouden olevan heikossa hapessa. En ole kokoomuksen kanssa samoilla linjoilla, että leikkuria pitäisi käyttää rajusti. Olemme jo vuodesta 2013 vaatineet kaupungintyöntekijöiltä vastuuta talouden tasapainottamisesta. Tällä hetkellä vuosikate on -6,5 miljoonaa ja investoinnit -18 miljoonaa eli yhteensä noin -24,5 miljoonaa eli velkaa joudutaan tekemään. Vuosikatetta ei pystytä oikaisemaan millään kepposkonstilla. Suurimpana syyllisenä on taas perusturvalautakunta, erikoissairaanhoidon kulut nousevat noin 7-8 miljoonaa budjetoidusta eli juurikin tuon vuosikatteen verran, ilman tätä ylitystä tehtäisiin vain investointeihin velkaa, mikä sekin on liikaa. Investoinnit pitää kohdentaa oikeisiin paikkoihin, kultturi on osansa saanut ja nyt on kiinteistöjen aika eli koulut varsinkin.

TULOJA KAUPUNGILLE

Mistä tuloja, no myydään ja puretaan Konekeskus, myydään turha omaisuus kuten esimerkiksi Ounaspaviljongin kiinteistöt maa-alueineen, kaavoitetaan Oikaraiseen ja muihin lähikyliin tontteja, näin saadaan pidettyä pienet kylät hengissä. Myydään metsäomaisuutta, vaikkakin se on taseeseen ylimitoitettu, mutta kun nyt on Naven kaupasta tullut taseeseen "höttörahaa", on tappio metsämyynnistä kuitattu. Mksi puhun ylimitoituksesta, no kun kaupunki ja maalaiskunta yhdistyi, maalaiskunta hinnoitteli metsänarvonsa pilviin.Työntekijät voisivat myös osallistua taloustalkoisiin, jos olisi jäädytetty vaikkapa palkankorotukset, säästöä olisi tänä aikana, mitä olen valtuustossa ollut niin noin 6 miljoonaa euroa eli 2-3 miljoonaa/vuosi.


0 katselukertaa

© 2014 by Kalervo Björkbacka

#jotainrajaa

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now